facebook pixel 1 facebook pixel 2

NOUL FLUX DE GENE LIDEA

12 iulie 2024

Noul flux de gene

LIDEA LANSEAZĂ NOUL FLUX DE GENE LA CULTURA DE RAPIȚĂ

Lidea lansează noul flux de gene de rapiță, ai cărui hibrizi oferă fermierilor o soluție performanță, recunoscută în testările oficiale din Europa, si care răspund cerințelor în ceea ce privește randamentul culturilor și adaptarea la provocarile climatice si biotice actuale.

Pentru campania de semănat din 2024, Lidea aduce în portofoliu 2 hibrizi noi cu rezultate excelente, dar și cu rezistență genetică la virusul TuYV, hibrizi adaptați la problemele actuale.

Fermierii se confruntă cu provocări majore datorită schimbărilor climatice, legislației si piețelor foarte fluctuante. Astăzi, rapița trebuie să reziste la secetă la începutul și la sfârșitul ciclului vegetativ, să se adapteze la atacul insectelor din toamnă și să îmbunătățească eficiența azotului. În urmă cu zece ani, aceste cerințe nu erau atât de acute.

Noul flux de gene Lidea a fost conceput pentru a răspunde provocărilor actuale. Toleranta la stresul biotic și abiotic a fost întărită de ameliorarea potențialului genetic productiv. Lidea oferă fermierilor noi perspective și dorim sa îi sprijinim în construirea unui viitor sustenabil și profitabil, care să răspundă așteptărilor sectorului agricol.

O schimbare în axele de cercetare-dezvoltare care aduce rezultate remarcabile

A fost nevoie de mai mult de 10 ani pentru a concepe și lansa noi hibrizi de rapiță. Aceasta înseamnă că noii hibrizi oferiți astăzi fermierilor sunt rezultatul concentrării cercetării pentru a anticipa nevoile viitorului.

Bazându-se pe colaborarea cu fermierii și industria, Lidea și-a restructurat programul de cercetare în 2009. O mai bună cunoaștere a fondului genetic, combinată cu o selecție diferită a liniilor parentale și hibrizilor, a dat naștere unui nou flux de gene.

Începând cu 2022, această viziune și aceste eforturi au fost răsplătite. Rezultatele excelente obținute la înregistrarea primilor hibrizi din acest nou flux în rețelele oficiale demonstrează că alegerile făcute acum 10 ani au fost cele corecte.

Aceste succese au fost observate într-o multitudine de condiții pedoclimatice, fiind o dovadă suplimentară a stabilității fluxului de gene. Acești hibrizi au fost selectati dupa 3 ani de observații în campurile de testare pe 1.500 ploturi, răspandite în 7 locații din Europa. Această rețea de testare ne-a permis să acoperim 3 zone pedoclimatice, pentru a ne asigura ca soluția noastră se potrivește cel mai bine tuturor practicilor fermierilor.

Astăzi Lidea oferă 2 noi hibrizi: LID Invicto, semitimpuriu și LID Tebo, semitardiv. Aceștia sunt rezultatul unui proces îndelungat de ameliorare avand ca obiective un potențial genetic productiv superior hibrizilor existenți în piață, adaptabilitate la schimbările climatice tot mai frecvente din ultima perioadă și nu în ultimul rand, îmbunătațirea toleranței la stresul biotic.

Producții excepționale - Lid Invicto: 110.6% în cadrul CTPS (Comitetul Tehnic Permanent de Selecție al Plantelor de Cultură) în ultimii doi ani cu o medie de 5,0 t/ha, ocupând locul 1 în rețeaua de testare CTPS din Franța, si Lid Tebo: 108.13%  în cadrul CTPS (Comitetul Tehnic Permanent de Selectie al Plantelor de Cultura) în ultimii doi ani cu o medie de 4,87 t/ha, ocupând locul 3 în rețeaua de testare din Franța.

Atât LID Invicto, cât și LID Tebo sunt 2 hibrizi cu potențial genetic de producție excepțional datorită faptului că aceștia convertesc mai bine în producție întreaga cantitate de azot absorbția de către plante.  Fie ca vorbim de parcele cu potențial ridicat sau fie de parcele cu potential redus, acești hibrizi reusesc performanțe productive superioare așteptărilor fermierilor.

O altă caracteristică importantă este rezistența foarte bună la scuturare, ceea ce duce la pierderi reduse la recoltare.

LID Invicto se remarcă și printr-o vigoare excelentă la răsărire, acumulând rapid biomasă în toamnă, făcându-l pretabil atât pentru semănatul întârziat, cât și pentru evitarea atacului masiv de dăunători din toamnă. Desi LID Invicto are o talie foarte mare, datorită unei creșteri vegetative explozive, rezistența la cădere este foarte bună.

Alături de rezistența genetică la virusul galben al ridichii (TuYV), LID Invicto și LID Tebo se caracterizează printr-un profil sanitar foarte bun, o toleranță îmbunătățită la întreg spectrul de boli specific culturii de rapiță, și în special la Phoma.

LID Invicto și LID Tebo reprezintă garanția profitabilitatii maxime în fermele dumneavoastră! Iar acesta este doar începutul noului flux de gene de rapiță Lidea!